Victoria Rakovitch

Advocaat

Victoria Rakovitch is gespecialiseerd in ruimtelijke ordening, toezicht & handhaving, milieurechtelijke en ESG vraagstukken. Dankzij haar ruime ervaring in het bijstaan van overheden, kan zij haar huidige cliënten – zowel Nederlandse als internationale bedrijven – op deskundige wijze adviseren en begeleiden. Haar huidige praktijk bestaat voornamelijk uit bedrijven in de industriële sector.

Victoria heeft ruime ervaring met:
– het opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van diverse contracten, zoals aankoop- en leveringsovereenkomsten en anterieure overeenkomsten,
– adviseren en procederen over complexe vraagstukken op het gebied van afval, water, lucht, duurzame energie, arbeidsomstandigheden, huisvesting van arbeidsmigranten en projectontwikkeling, en
– het uitvoeren van due diligence bij aan- of verkoop van vastgoed.

Met haar nieuwsgierige en onderzoekende aard ziet Victoria snel details en onvolkomenenheden die anderen ontgaan. Zij beschikt over een open en enthousiaste houding, voelt mensen en situaties feilloos aan en weet wat er speelt nog voordat het wordt uitgesproken. Haar cliënten waarderen haar om haar scherpe analytische vermogen, gedegen en pragmatische aanpak en de heldere communicatie – met name wanneer het aankomt op het begrijpelijk maken van complexe juridische materie.

Talen: Nederlands, Engels, Russisch

Persoonlijk profiel
Lef
Pragmatisch
Accuraat & Secuur
Contact

Gustav Mahlerplein 27, 5th floor, Amsterdam

Expertise

RECHTSGEBIEDENREGISTER
Victoria Rakovitch heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:
– Omgevingsrecht (Milieurecht, Natuurbeschermingsrecht en Ruimtelijk bestuursrecht)

LIDMAATSCHAPPEN
Vereniging voor Milieurecht (VMR)
DWIRE (Dutch Women in Real Estate)

ARTIKELEN
Artikelen van Victoria Rakovitch als (mede)auteur:

Wiersema, Karens, Rakovitch, Hamelink, TBR/56
mr. H.P. Wiersema, mr. J.J. Karens, mr. V.J. Rakovitch, mr. K.M.G. Hamelink, ‘Kroniek Omgevingsplan (2018-2021)’, Tijdschrift voor Bouwrecht, nr 5, mei 2021  |  Lezen

In deze bijdrage wordt aan de hand van jurisprudentie en enkele planregelingen een overzicht gegeven van de wijze waarop met het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte wordt vooruitgelopen op het omgevingsplan onder de Omgevingswet.

Wiersema, Hamelink, Rakovitch, VGFC 2020/18
H.P. Wiersema, K.M.G. Hamelink, V.J. Rakovitch, ‘In de koplampen van de wet. Een zesgangenmenu van drukkend én verlichtend publiekrecht in het vastgoed’, Vastgoed Fiscaal & Civiel, nr 6, december 2020 / SDU  |  Lezen

Publiekrechtelijke regels hebben zonder twijfel een grote invloed op het vastgoed. Soms werken deze regels drukkend, soms verlichtend. In dit artikel beschrijven de auteurs een selectie van ingrijpende publiekrechtelijke regels, jurisprudentie en praktijk die het vastgoed de afgelopen jaren in de greep hebben gehouden, en die in de (nabije) toekomst gaan spelen. De volgende thema’s passeren de revue: Stikstof, PFAS, Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, Omgevingswet, Crisis- en herstelwet, Finale geschilbeslechting, Misbruik van procesrecht en schikken.

Rakovitch en Wiersema, VGFC 2020/13
V.J. Rakovitch, H.P. Wiersema, ‘Crashcourse ‘kruimelgevallen’ in het omgevingsrecht’, Vastgoed Fiscaal & Civiel, nr 5, oktober 2020 / SDU  |  Lezen

De term ‘kruimelvergunning’ zal de meeste vastgoedjuristen bekend in de oren klinken. Maar wat wordt daar nu precies mee bedoeld? En hoe leidt een kruimelvergunning tot versnelling van de vergunningprocedure? In deze bijdrage schetsen Rakovitch en Wiersema het systeem van de ‘kruimels’ aan de hand van concrete typen projecten. Ook bieden de auteurs een overzicht van actuele jurisprudentie. De auteurs beperken zich tot twee veel gebruikte kruimelvergunningen: de omgevingsvergunning voor het in afwijking van het planologisch regime (i) gebruiken van (bestaande) bouwwerken en (ii) tijdelijk uitvoeren van een project.
Uitspraak: ECLI:NL:RVS:2020:1877

ANNOTATIES

ABRvS 04-05-2021, ECLI:NL:RVS:2021:939, m.nt. V.J. Rakovitch & H.P. Wiersema.
Bestemmingsplan. Ladder voor duurzame verstedelijking. Kwalitatieve onderbouwing. Plansystematiek en planopzet. Plantoelichting. Bestaand stedelijk gebied. Bestaande wateroverlast niet oplossen noch verergeren. Voorwaardelijke verplichting. (Tubbergen).

Nieuws en publicaties

De koolstofcorrectie aan de Europese buitengrens (CBAM) en de gevolgen daarvan voor de vastgoedsector

Denise Mollee en Victoria Rakovitch bespreken het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), beter bekend als de koolstofcorrectie aan de Europese buitengrens, en de gevolgen daarvan voor de vastgoedsector. Dit blog werd gepubliceerd op Vastgoedjournaal | Leestijd: 5 minuten Wij bespraken recent de Europese ontbossingsverordening, die onderdeel uitmaakt van een…
Lees artikel

Nieuwe Europese regels tegen ontbossing en de gevolgen voor de vastgoedsector

Victoria Rakovitch en Denise Mollee bespreken de belangrijkste aspecten van de Europese Ontbossingsverordening en de gevolgen daarvan voor de vastgoedsector. Dit blog werd gepubliceerd op Vastgoedjournaal | Leestijd: 6 minuten Achtergrond Ontbossingsverordening De bestrijding van ontbossing en bosdegradatie vormt een essentieel onderdeel van de maatregelen die nodig zijn om…
Lees artikel
Omgevingsrecht

Hoe wordt de bodem beschermd onder de Omgevingswet?

Deze week bespreken Victoria Rakovitch, Welmoed Willemsen en Farah Warmer hoe de bodem wordt beschermd onder de Omgevingswet.   Deze blog werd gepubliceerd op Vastgoedjournaal |  Leestijd: 5 minuten De Omgevingswet vervangt alle bestaande wet- en regelgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving (o.a. ruimtelijke ordening, milieu en…
Lees artikel
Menu