NRC Recht en Onrecht bespreekt de Bloemendalerpolderzaak waarin Anne-Marie Klijn en Ron Bisschop van NewGround Law een groep cliënten bijstonden

In april 2022 bespraken Anne-Marie Klijn en Ron Bisschop van NewGround Law de unieke uitspraak waarin een ‘algemeen belang’-stichting een procedeerverbod krijgt. Deze zogenoemde ‘Bloemendalerpolderzaak’ bracht de pennen in beweging (zie: JB 2022/96 en BR 2022/49) en ook NRC-redacteur Folkert Jensma wijdde op 1 augustus 2022 een artikel in de rubriek NRC Recht en Onrecht aan de uitzonderlijke uitspraak. Hier de eerste twee alinea’s. 

Procederen als obstructie: de rechter staat het niet toe
De rechter dwong twee activisten hun beroep tegen een bouwplan in te trekken. Dat ‘procesverbod’ mailen juristen sindsdien gretig aan elkaar door.

Hebben de natuurbeschermers Kees en Bianca de Graaf uit Weesp het recht misbruikt? En hoe bepaal je dat eigenlijk? Het definitieve antwoord laat waarschijnlijk maanden tot een jaar op zich wachten – tot het hof in hoger beroep er uit is. Maar feit is dat het stel voor de zomer op bevel van de rechter gedwongen werd het procederen tegen een bouwproject (onderdeel van de wijk Weespersluis) te staken. Wat het dezelfde dag ook deed. Milieugroepen zijn gewaarschuwd, ontwikkelaars en gemeenten blij verrast. Het lijkt opeens mogelijk om belangenclubs die bouwprojecten vertragen in een vroeg stadium af te kappen.

Voor juristen is de uitspraak, een procesverbod door een kortgedingrechter, bijna sensationeel. Vrije toegang tot de rechter is heilig in de rechtsstaat, rechtsmisbruik wordt haast nooit aangenomen. Laat staan dat een civiele rechter een burger de toegang tot de bestuursrechter verbiedt, zoals in dit geval. Met als argument dat de bestuursrechter niet slagvaardig genoeg zou zijn in het tijdig beëindigen van kansloze beroepen. In de wetenschappelijke commentaren bij het vonnis wordt er dan ook schande van gesproken – dit lijkt op inmenging in de exclusieve wettelijke bevoegdheden van de bestuursrechter. En er is verwondering over dat een kortgedingrechter die doorgaans vooral praktisch en summier oordeelt, nu grenzen verlegt.

–> Lees verder in NRC Recht en Onrecht, 1 augustus 2022 of via deze LINK

Menu