Omgevingswet: Hoe zit het met de inwerkingtreding?

Pieter van der Woerd en Jos Webbink van NEWGROUND gaan in op de inwerkingtreding van de Omgevingswet nu deze (toch) niet controversieel is verklaard en de Tweede Kamer akkoord is met invoering per 1 januari 2022. 

Deze blog werd gepubliceerd op –>  VastgoedJournaal | Leestijd: 4 minuten

De Omgevingswet vervangt alle bestaande wet- en regelgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving (o.a. ruimtelijke ordening, milieu en natuurbescherming). Onder het motto ‘eenvoudig beter’ zullen 40 wetten en 120 AMvB’s worden gebundeld in één wet en vier AMvB’s. Dat zou het omgevingsrecht inzichtelijker, voorspelbaarder en gemakkelijker in het gebruik maken en zorgen voor een integrale benadering van de fysieke leefomgeving, meer flexibiliteit en afwegingsruimte voor lokale overheden en snellere besluitvorming. De inwerkingtreding van de Omgevingswet is voorzien op 1 januari 2022.

De inwerkingtreding van de Omgevingswet: hoe zat het ook alweer?
Een klein jaar geleden schreven de advocaten van NEWGROUND in deze blogserie dat de geplande inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2021 niet door ging en tot nader te bepalen moment zou worden uitgesteld. Ook de mondelinge behandeling van de laatste wetsvoorstellen in de Tweede en Eerste Kamer werd uitgesteld. Volgens het kabinet hadden de overheidsmaatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen namelijk effect op de voortgang van de implementatie en inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Op 20 mei 2020 informeerde minister Kasja Ollongren de Tweede Kamer over de nieuwe beoogde inwerkingtreding. Volgens haar zou 1 januari 2022 nu realistisch zijn.

Op 25 november 2020 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd verzocht de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet te bepalen op 1 januari 2022 en het koninklijk besluit met de daarin opgenomen vermelding van die datum zo snel mogelijk voor te hangen bij de Tweede en Eerste Kamer. 

Op 17 december 2020 bood minister Ollongren het ontwerpbesluit tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet aan de Tweede en Eerste Kamer aan. De Omgevingswet treedt in werking op 1 januari 2022, aldus het ontwerpbesluit.

En toen viel het kabinet…
Op 15 maart 2021 is het kabinet gevallen naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Vanwege de sinds die datum demissionaire status van het kabinet worden nog enkel ‘lopende zaken’ afgehandeld. Politiek gevoelige kwesties die door de Tweede en/of Eerste Kamer controversieel worden verklaard, komen dan niet meer aan de orde.

Begin februari 2021 verklaarde de Tweede Kamer het besluit tot inwerkingtreding van de Omgevingswet controversieel, waardoor het gedurende de demissionaire status van het kabinet niet meer zou worden behandeld. Maar een week later, op 9 februari 2021, kwam de Tweede Kamer hier tijdens een nieuwe stemming al weer op terug.

Hoe gaat het verder?
Op donderdag 25 februari 2021, heeft  de Tweede Kamer alsnog het ontwerpbesluit over de invoering van de Omgevingswet behandeld. De Tweede Kamer is akkoord met inwerkingtreding per 1 januari 2022. Een motie van GroenLinks om de Omgevingswet nog niet in te voeren op die datum werd verworpen. Naast GroenLinks stemden ook de PVV, SP, PvdA, PvdD 50PLUS, DENK, Krol en Van Kooten-Arissen tegen. De coalitiepartijen kregen slechts steun van de SGP en FVD.

Wil de Omgevingswet daadwerkelijk in werking treden per 1 januari 2022, dan zal ook de Eerste Kamer akkoord moeten gaan met de voorgestelde datum. Als het aan minister Ollongren ligt, zal de Eerste Kamer nog voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 instemmen met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2022, maar het staat niet vast of dit ook zal gebeuren.

De Eerste Kamer is het afgelopen jaar uiterst kritisch geweest over de Omgevingswet, met name omdat de ICT-infrastructuur die van levensbelang is voor een geslaagde invoering van de wet, nog niet op orde is. Bovendien is een meerderheid in de Eerste Kamer geen vanzelfsprekendheid. De coalitie heeft met 32 zetels geen meerderheid en ook de steun van de SGP en FVD, die door diverse afsplitsingen nog uit slechts twee zetels bestaat, is niet voldoende. Het kabinet is dus afhankelijk van de diverse splinterfracties in de Senaat.

Minister Ollongren heeft de Eerste Kamer gegarandeerd dat zij geen stappen zet totdat de Eerste Kamer het ontwerp-KB zorgvuldig heeft kunnen behandelen en heeft ingestemd.

De invoering per 1 januari 2022 is na gisteren (25 februari 2021) dus weer een stap dichterbij gekomen, maar we zijn er zeker nog niet.

Menu